söndag 11 maj 2014

Entrén och framsidan färdigställs

 

 
Äntligen har vi satt i gång med att färdigställa entrén och framsidan.
Det innebär att vi fortsätter att lägga plattor hela vägen ifrån entrén ner till gatan. Vi använder samma plattor som tidigare, vanliga betongplattor 350x350x4. Inga konstigheter. Vi har valt vanliga betongplattor av flera anledningar. Muren ut mot gatan är så kallade l-stöd i betong. Det gör att plattorna passar bra ihop med muren. Vårt hus känns relativt modernt och den grå betongen gör sig snyggt mot huset. Dessutom tar plattorna inte för mycket uppmärksamhet ifrån rabatter och växter. Jag vill att växterna ska få spela huvudrollen i min trädgård. Gångar och gångstråk ska vara tydliga och funktionella. De behöver inte sticka ut genom färg, form och mönster. Sist men inte minst, så känns betongplattorna prisvärda och de åldras fint.
Den här plattläggningen innebär också att det blir kantsättning mot alla närliggande rabatter. Det gör att det blir en tydlig gräns mellan rabatt och gångstråk och att jorden håller sig på plats. Underbart!
Trekantsrabatten till höger om plattorna på bilderna ovan kommer att anpassas till plattgången. Det kommer att innebära en större rabatt, vilket absolut inte gör någonting. Däremot blir det en del tungt grävande av makadam...

 
I den långa entrérabatten från gatan upp mot entrén har jag valt att bygga en stomme av vintergrönt och buskar. Det har jag gjort för att jag vill att den ska ha en tydlig struktur året runt och för att den ska kännas fin, oavsett årstid. I rabatten finns även Alunrot, mörk och lime, för de fina bladen och för att de är lika fina från tidig vår till sen höst.

 
Bilden ovan: Buskarna är Rönnspirea. Bakom dem mörkbladig Alunrot.  Mellan dem mörkbladig näva.
 I mitten fram Alunrot 'Key Limepie' och bakom den några nävor 'Espresso' med mörka blad.
Den vintergröna till vänster är en Himalaja-en 'Blue Swede'. Den till höger är en liten Klottuja 'Danica'. Båda dessa barrväxter är mycket svagväxande.

 
I mitt val av växter har jag försökt variera mig i färg och form för att det inte ska bli för statiskt. Det gäller även buskarna i bakkanten där bladformer och färg på bladen står för variationen.
Bilden ovan är en  rödbladig Hassel som heter 'Red majestic'.
Jag är mycket glad för att den har klarat sig trots att den ska vara härdig till zon 4.
Den är väldigt skulptural i formen och därför även fin utan blad.
 
 Sedan har jag valt att satsa på nävor i olika former men de blommar alla i blått. Nävor är fantastiska marktäckare, tåliga och fina redan nu med fint bladverk. Många nävor blommar hela sommaren.
 
 
Trekantsrabatten närmast med Silverpäronträd i mitten.
Även Silverpäronet ser ut att må bra efter sin första vinter, trots att även det är härdigt endast till zon 4. Nu har vi visserligen haft en mycket mild vinter men det bådar ändå gott.
 
 
Jag har fått nog av allt gräs som växer in i mina rabatter. Det finns roligare saker att göra än att riva upp gräsrötter. Därför har jag nu på flera ställen grävt ner en avgränsare mellan gräs och rabatt så att gräsrötterna inte ska kunna växa in i rabatterna. Det är en plastremsa jag har grävt ner, grön plast, ca 15 cm bred. Jag har grävt ner den så långt så att det ska gå att köra med gräsklipparen över. Då slipper vi även kantklippning av gräs.
Bilden ovan är ifrån baksidan på entrérabatten som jag har beskrivit tidigare.
Busken är en gulbrokig viderkornell 'Hedgerows Gold'. Bakom den syns lite av nävan 'Johnson's Blue'.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar